Každý z nás si neopustí ochutnat tradiční pokrm dané země, ve které tráví několik dovolenkových dní. Samozřejmě, co by to bylo za objevování jiné kultury, když bychom si nechali ujít seznámení s jejich gastronomií. Italskou pizzu, arabský kebab nebo mexické burito sice najdete u nás na každém rohu, ale věřte tomu, že v rodné krajině vám budou chutnat mnohem více. Prozradíme vám, na co si dát pozor, abyste si z dovolené nepřivezli jako suvenýr nepříjemné zdravotní komplikace.
Voda z kohoutku s ledem
Především v afrických zemích jako je Egypt, Tunis nebo Maroko si džbánek s vodou z kohoutku v žádném případě neobjednávejte, v opačném případě byste si vykoledovali akutní zažívací problémy spojené s infekcí. Totéž platí i o ledu, ten rovněž může napáchat škody. Doporučujeme objednat džus, který vám číšník přinese ve skleněné láhvi spolu se skleničkou. Máte tak jistotu, že není rozlévaný a následně ředěn vodou z veřejné sítě.
Vzdejte se pokrmů ze syrového maso
Chutný tataráček z lososa nebo hovězího masa si raději připravte v bezpečí vaší kuchyně, budete vědět, odkud maso pochází a můžete si být jisti, že vás neskolí invaze bakterií. Hygienické normy jsou v zahraničí jiné a z vysokých nároků musíte slevit především v tamních podnicích.
Tipy, jak snížit riziko?
- Pokud vám to umožní finanční situace, stravujte se především v hotelových restauracích, kde na úroveň přípravy pokrmů, čistotu a hygienu mnohem více dbají
- Všímejte si obsluhy. Špína za nehty, umolousaná uniforma, volně rozpuštěné vlasy nebo úroveň vystupování vám prozradí mnohé.
- Zeleninu a ovoce si řádně omyjte balenou vodou a zbavte plod slupky
- Pozor na zmrzlinu u místních prodavačů, raději si pro ledové osvěžené zaběhněte do obchodu, nikdy nevíte, z čeho je zmrzlina vyrobena a jaká je úroveň chladícího zařízení
- Omezte konzumaci majonézy
Tagy: dovolená v zahraničí